Här nedan presenteras juryn för Örebro Fotomaraton 2021.
Brutus Östling – Naturfotograf & Författare
1982 startade Brutus bokförlaget Symposion, han arbetade i tjugofem år som förläggare på heltid med utgivning inom såväl fack- som skönlitteratur. I dag drivs förlaget på hobbybasis bredvid fotografering och författande.
Brutus drömde om att bli fotograf i fjorton-femtonårsåldern men höll sedan inte i en kamera på över tjugo år. Brutus Östling är sedan snart trettio år nykter alkoholist. 1996 började han dyka. Ett generöst pris från Svenska Akademien för bildningsinsatser resulterade i en avancerad utrustning för undervattensfoto. Fram till hösten 1999 var det bara undervattensbilder som gällde. Brutus sålde en rad fotoreportage till dyktidningar som UVM, Dyk, Tauchen men även Dagens Nyheter. Sedan tjugo år sker i stort sett all fotografering på land.
År 2005 bytte han huvudsaklig sysselsättning mer av en slump. Brutus två första böcker hade råkat bli storsäljare och gavs även ut i USA, Storbritannien och några länder till. Sedan dess är han fotograf och sedan tio år även författare på heltid, med inriktning framför allt på djur och natur. Sedan bokdebuten med Mellan vingspetsarna (2005) har det blivit ytterligare tolv fotoböcker. Av en enig kritikerkår har han utnämnts till mästare och naturfotograf i världsklass.
Fyra av Brutus böcker har utsetts till Årets Pandabok (årets bästa naturbok) av Världsnaturfonden, WWF.
År 2009 vann Brutus det prestigefyllda Augustpriset i fackboksklassen med Att överleva dagen tillsammans med textförfattaren Susanne Åkesson, professor i zooekologi i Lund.
Sedan snart tio år skriver Brutus själv texterna till sina böcker. År 2011 bokdebuterade han även som författare med Under asfalten vilar en strand, som handlar om Midway Atoll i Stilla havet, en före detta amerikansk marinbas bestående av ett par små öar. I dag är Midway naturreservat, och här finns numera världens största albatrosskoloni. Man räknar med uppemot en miljon häckande albatrosser på de två små öarna.
Även de två senaste böckerna Bevingat (2015) och Under Afrikas himlar (2018) valdes av WWF till de årens pandaböcker. År 2020 kom en fotohandbok i coffee table-format, Konsten att fotografera fåglar och andra djur. Version 2.0.

Ulrika Jakobsson – Moderskeppet.se
Att skapa och att ta del av andras skapande är fascinerande, utvecklande och roligt. För min del har skapandet under många år framför allt tagit sig uttryck inom fotografins värld. Självklart genom egen fotografering och bildbehandling, men också genom att titta på och diskutera andras bilder.
I mitt fotograferande får ofta naturen vara motiv, men jag jobbar sällan dokumentärt. Jag leker och experimenterar gärna, både vid fotograferingen och i efterföljande bildbehandling. I många fall är världen fantastisk som den är, men jag tycker också att det kan också vara givande att leta efter nya vinklar eller förstärka känslor. Med dagens teknik är begränsningarna få och möjligheterna stora. Därför tycker jag att teknik är viktigt, men inte i sig självt, utan som det redskap det kan vara.
På Moderskeppet är jag medlemsansvarig. Jag vill se dig lyckas med dina projekt och få riktigt stor nytta av ditt medlemskap.
Du möter mig exempelvis i vår hjälp & råd, i vårt forum och vår facebookgrupp.
Richard Ström – Actionfotograf
Prisbelönt frilansande fotograf som arbetar i hela världen eller i fotostudion i Örebro.
Jobbar bland annat åt Red Bull och har fotograferat många extremsportare.
Jonas Forsberg – Naturfotograf
En stjärnklar natt glider jag fram på skidor i skogen, svänger av från skidspåret och ut i obanad terräng.
Skaren håller trots att ryggsäcken är tungt lastad med all utrustning.
Jag tar mig fem minuter rast vid mosskanten för laggen är alltid förrädisk och blöt.
Pulsen har lugnat sig och jag börjar lyssna på skogens alla läten.
Med ett ryck tar jag mig över laggen, sakta stakar jag mig genom en arme av martallar och bakom dem öppnar sig mossen framför mig.
Efter femton minuter är jag framme vid min noggrant utpekad plats där jag slår upp mitt gömsle.
Kryper ner i sovsäcken för att sova.
I morgon får jag förhoppningsvis uppleva orrens spel här ute på mossen.
Det är här och nu intresset för naturfotografering började.
Jonas började fotografera 1984 med fåglar som inspiration.
Under årens lopp har motivvalen blivit flera, men fåglar & landskap i Skandinavien är alltid huvudintresset.
1996 kom Jonas med i /Naturfotograferna och blev mycket aktiv i bildbyrån med många publiceringar genom den.
Jonas framför årligen bildföreläsningar & utställningar vilket inspirerar natur & fotointresset i omgivningarna.
Bor i Träntorp utanför Hasselfors
Fler namn kan tillkomma. Men vi är extrem glada över att ha en sån bredd och kompetens i årets jury.
Så ta chansen tävla du också!